Парламентът прие безсрочна забрана на шистовия газ

Депутатите въведоха безсрочна забрана за добива на шистов газ в България. Мнозинството на ГЕРБ, РЗС и независимите депутати отхвърли предложението за 20-годишен мораториум, внесено от "Атака" и искането на социалистите забраната да бъде въведена със закон.

Парламентът прие безсрочна забрана на шистовия газ
Парламентът затвори кранчето на шистовия газ като наложи безсрочна забрана за проучването и добива му на територията на страната.

Депутатите решиха, че мораториумът важи за цялата територия на България, включително и екваторията ни в Черно море. По искане на социалистите названието на решението на парламента беше променено от мораториум на забрана.

Тя беше подкрепена почти единодушно от депутатите. За бяха 166, против 6-има, а 3-има се въздържаха.

Мнозинството отхвърли варианта за 20-годишен мораториум на националистите и проектозакон за забрана на добива и проучването.

Безсрочната забрана беше въведена с редакционна поправка на ГЕРБ в пленарна зала във внесения от РЗС и приет от икономическата комисия в понеделник вечерта текст. Първоначалният вариант предвиждаше мораториумът да продължи само докато се промени законът за околната среда и водите, така че да гарантират оценка за въздействие преди проучванията.

„В понеделник бяхте слепи, във вторник Борисов ви събра и прогледнахте. Всеки ден да ви събира, за да ходите с отворени очи”, иронизира промяната в позицията на управляващите бившият енергиен министър Петър Димитров.

Мраториумът забранява прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидравличния удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг и др. Всички нарушители ще бъдат наказвани със 100 000 000 лв.

Забранява се и издаването на лицензии, сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на мораториума. Контролът върху забраната се възлага на правителството, а решението влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

Очаквано мораториумът беше наложен с ожесточени дебати в пленарна зала. По време на тях лидерът на „Атака” Волен Сидеров поиска оставката на енергийния министър Трайчо Трайков.

Шефът на националистите го обвини, че е излъгал депутатите като е обявил, че няма дадено разрешение на „Шеврон” да проучва залежи на шистов газ. „Какво тогава отмени българското правителство? Всички медии разпространиха новината, че правителството отменя споразумението с „Шеврон”. Това е заблуждение и изисква категорично оставката на Трайков”, каза Сидеров.

Социалистите пък настояваха за закон, а не за мораториум, защото законът е нормативен акт с висша юридическа стойност и урежда трайно проблема. Един от вносителите на закона – Любен Корнезов от БСП, припомни, че такъв закон има във Франция, а забрана за добива има в страни като Швейцария и Канада. Проектът за закон на червените забранява проучването и добива и предвижда нарушителите, ако не са извършили престъпление, да бъдат глобявани с до 100 000 лв. за фирми и до 10 000 лв. – за физически лица.

Дебатът за шистовия газ неочаквано разцепи „Синята коалиция”. Лидерът на ДСБ Иван Костов се обяви в защита на проучванията, за разлика от партньора си от СДС Мартин Димитров.