БДЗП поставиха фотокапан в гнездото на малъкия креслив орел край Алекснадрия

На 13 април екип на Българското дружество за защита на птиците постави фотокапан в гнездо на малък креслив орел близо до село Александрия, Добричко, в защитена зона „Суха река“

БДЗП поставиха  фотокапан в гнездото на малъкия  креслив орел край Алекснадрия

В района екипът наблюдава едната птица от двойката, завърнала се след дългата миграция в гнездовото си местообитание. Това е същото гнездо, в което през миналата пролет се излюпи орлето Илия, на което поставихме сателитен предавател.





През 2023 г. фотокапани са инсталирани и в още три гнезда на вида в защитени зони „Сакар“ и „Дервентски възвишения“. Предстои инсталиране и на още един фотокапан, с което общият им брой ще стане пет.

Проучванията с фотокапани са неинвазивен начин за наблюдение на популациите на дивите животни. Въпреки че най-често се използват за изследване на средни и големи видове бозайници, чрез тях може да се добива информация и за някои слабо проучени видове птици.

Чрез фотокапаните се избягва безпокойството за орлите. Те са снабдени със сензори за движение и заснемат птиците пред тях. Поставят се в гнездата с помощта на алпийска техника на разстояние между половин и пет метра от гнездото. Фотокапаните разкриват интересни факти за основните фази на размножаване при малкия креслив орел, включително пристигане след миграция, мътене и отглеждане на потомството.

Източник: БДЗП