Бракониери отстреляха рядка птица край Дуранкулак

Това е единственият наблюдаван екземпляр у нас за последните три години

Бракониери отстреляха рядка птица край Дуранкулак

Екипът за полево проучване на дивите гъски и контрол по лова към проекта на БДЗП за опазване на червеногушата гъска е открил тази отстреляна голяма дропла (Otis tarda). Птицата се е установила за зимуване в района на крайбрежните Шабленско и Дуранкулашко езеро, където е била наблюдавана неколкократно в продължение на един месец – от 23.12.2011 г. до днес, съобщиха за AGRO.BG от дружеството.

 

Голямата дропла е един изключително рядък вид, включен в Световния червен списък и абсолютно забранен за лов. Видът е престанал да гнезди у нас и е изчезнал преди повече от 50 години. Тази птица вероятно е дошла от Украйна, привлечена от благоприятните условия за зимуване. Това е единственият екземпляр от вида, наблюдаван в България през последните 3 години.

 

Голямата дропла и брадатият лешояд са птиците-символи на българската природозащита, но и двата вида вече не се срещат в България. Една от основните причини за това безспорно е бракониерството. Прави впечатление, че птицита е отстреляна в защитена зона, част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000”, където особено стриктно трябва да се спазват правилата за лов.

 

Дуранкулашкото и Шабленското езеро са важни местообитания и за други световно застрашени видове, като червеногушата гъска, и неслучайно преди една година БДЗП е внесло предложение за ограничаване на лова около двете влажни зони. Това предложение обаче е отхвърлено от МОСВ. Според Наказателния кодекс наказанието за отстрелване на световно застрашен вид е до 5 г. затвор.