Четвърта вечер от Седмица на камерната музика: концерт с пиано, виолончело и цигулка

В четвъртата концертна вечер, Добрич посреща виолончелиста Атанас Кръстев, цигуларя Стоимен Пеев и пианистката Мартина Табакова

Четвърта вечер от Седмица на камерната музика: концерт с пиано, виолончело и цигулка

Атанас Кръстев завършва НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Панчо Владигеров” - София с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев. Специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. Защитава докторат през 2016 г.. От 2021 г. е доцент и преподава виолончело в НМА „Панчо Владигеров”. Води множество майсторски класове в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Македония . Жури е на различни конкурси в страната и чужбина. Лауреат е на редица награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България, сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” (Австрия), Международния конкурс „Jeunesses musicale”, (Сърбия) Удостоен е с Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012), Наградата „Златен век” на Министерството на културата (2018), Златно Перо (2022). Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. участвува във виолончеловото трио „Cellissimo”. Атанас Кръстев е солист на всички български и много чуждестранни оркестри.Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова TV, Белградската национална телевизия, Бразилската TV „Globo”, студийни и документални записи в БНР и др.; DVD в Бразилия, CD със „Софийски солисти” и Пламен Джуров, CD с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др. Артистичен директор е на виолончеловия фестивал и академия „Челисимо”.




Стоимен Пеев е роден във Варна. Учи в НУИ „Добри Христов”- Варна при Румяна Колева и завършва в класа на Антоанета Илиева. В този период печели награди отредица национални конкурси: „Светослав Обретенов” - Провадия, „Недялка Симеонова” – Хасково, „Добри Христов”- Варна. Участва и като солист в прочутия концертен комплекс „Wiener Konzerthaus” – Виена. Висшето си образование завършва в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където е приет на първо място в класа на именитата цигуларка и педагог проф. Гинка Гичкова. В периода на следване печели награди от академични и международни конкурси, сред които са „Панчо Владигеров”- Шумен, „Емил Камиларов”- София. Участва активно в майсторските класове на професорите: Минчо Минчев, Кшищоф Веркшин, Ян Талих, Йозеф Рисин, Естер Хафнер, Стефан Камиларов. Представя се успешно в летните международни музикални академии „Holland music sessions”- Берген и „ISA sommer academie” – Семеринг. От 2011 г. е концертмайстор в камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Солист на редица оркестри в страната и чужбина. Като солист на ансамбъла реализира няколко световни премиери на съвременни произведения. Има множество записи в БНР и многократни излъчвания по БНТ. От 2014 г. е и първи цигулар на квартет „София” при Софийската филхармония.

Мартина Табакова е родена в Бургас. От 5-годишна свири на пиано и завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в родния си град, а след това и НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София.Израства професионално и творчески благодарение на педагозите проф. Марина Капацинская и Дмитрий Башкиров. Участва в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Паоло Поличе и др. Участва в различни национални и международни фестивали. Лауреат е на национални и международни конкурси, между които AEVEA Piano Prize, Liszt Center Piano Competition,Carl Filtsch International Piano Competition, Tkaczewski International Piano Competition, International Moscow music competition, International music competition LÈOPOLD BELLAN, IMKA, MAGIC, „Панчо Владигеров“, „Светослав Обретенов“, „Музиката и земята“, „Димитър Ненов“ и др. През 2022 г. издава дебютен СД с някои от най-известните шедьоври за пиано. Развива активна концертна дейност в страната и чужбина като солист и като член на различни камерни формации.

ПРОГРАМА

Бедржих Сметана / 1824-1884 / - Трио № 1 в сол минор за пиано, цигулка и виолончело,

оп. 15

Людомир Ружицки / 1883-1953 / - Рапсодия за пиано трио, оп. 33

Панчо Владигеров /1899-1978 / - „Песен” за цигулка и пиано

Панчо Владигеров - „Есенна елегия”, оп. 15 за пиано

Панчо Владигеров - Елегичен романс за виолончело и пиано