Ново трасе ще облекчи трафика през ГКПП „Йовково“

Трасето ще заработи до дни, обяви днес пред медии областният управител на Добрич Здравко Здравков

Ново трасе ще облекчи трафика през ГКПП „Йовково“

Ново трасе, с цел облекчаване на трафика през ГКПП „Йовково“, ще заработи до дни. То ще е с дължина от 100 м и ще се ползва от автомобилите, които влизат в България от Румъния. За излизащите ще се използва съществуващият път, който в момента се ремонтира. Полага се нова асфалтова настилка, правят се банкети, за да се облекчи преминаването на леки и тежкотоварни автомобили. По думите на областния управител Здравко Здравков, в условията на служебно правителство и липсата на бюджет на страната, да се извърши този ремонт е било изключително трудно. Последният ремонт на пътя до ГКПП „Йовково“ е бил извършен през 2004 г. 




За 2022 г. по данни на АПИ през това ГКПП са преминали над 100 000 автомобила, което го прави едно от най-натоварените в България. 

Началникът на Областното пътно управление в Добрич Георги Стратиев отбеляза, че пътят е бил в наистина аварийно състояние. Затова и той е първият ремонт, който се извършва след ангажиментите на пътното управление със зимното почистване. Ремонтирани са 400 м от пътната настилка, като са положени три пласта асфалт. Сумата, изразходена за тази цел, възлиза на 330 000 лв.. През следващите дни ще започне ремонт и на останалата част на пътя.

Областният управител на Добрич Здравко Здравков информира, че от Агенция „Митници“ са поели ангажимент да се намерят средства, за да се инсталира още един кантар на граничния пункт, за да се организира още една линия за обработка на камионите. На денонощие българските гранични власти обработват между 140-150 тежкотоварни автомобили, но специални проверки се правят от румънските им колеги според техните изисквания, което забавя потока. Как да бъде облекчен трафикът и процесът по проверка ще бъде тема на предстояща среща и разговор в МВнР, посочи още Здравко Здравков.