Ученици от СУ „Любен Каравелов“ в Добрич с първа награда на Националната олимпиада по информационни технологии

Отличеният с първо място проект на Георги Димитров и Мелис Сали се нарича „Умно кошче“

Ученици от СУ „Любен Каравелов“ в Добрич с първа награда на Националната олимпиада по информационни технологии

За поредна година СУ „Любен Каравелов“, гр. Добрич има повод за гордост. Учениците Георги Димитров и Мелис Сали от 11 клас са защитили достойно проекта си “Умно кошче” и са спечелили първо място на Националната олимпиада по информационни технологии, която се проведе на 22.04.2023 г. в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен. Лауреатите на олимпиадата се състезаваха в категория "Големи обеми от данни" и завоюваха 90 точки. В националния кръг взе участие и деветокласникът Матей Димов, който се класира на 12-то място с проекта си „Високо“, категория "Мултимедийни приложения" 8-10 клас. Официален организатор и основен спонсор е МОН.





Победителите в олимпиадата са получили специални дипломи от МОН, които могат да се използват при прием във висши учебни заведения. Предоставени са били и предметни награди от различни спонсори.

Демонстрацията на проект “Умно кошче” се състои от две умни кошчета, които са моторизирани. Когато първото кошче се напълни с отпадъци, изпраща сигнал до сървъра, че е пълно. Сървърът му изпраща команда да се измести на предна позиция, като освободи позицията за кошчето-заместник. Когато пълното кошче се измести, сървърът изпраща команда на кошчето-заместник да се придвижи на старото място на пълното кошче. Идеята е, че пълното кошче абсолютно автономно се измества до депото за разтоварване, а на негово място, отново напълно автономно, се придвижва празно кошче. Системата се управлява от уеб приложение, което съдържа етажи, персонал, кошчета за лесно управление. Когато кошчето се напълни с отпадък, персонал, отговорен за този етаж, получава имейл.