Започна зимното подхранване на пойни птици

По традиция всяка година по това време Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира кампания за подхранване на дивите пойни птици чрез поставяне на хранилки. И тази година в по-големите градовете на страната членове на БДЗП подхранват пойните птици.

Започна зимното подхранване на пойни птици

На птиците и техния най-добър приятел БДЗП, е посветен първия брой на WowPaper – месечно издание на календар за десктоп на компютър. Календарът включва 12 уникални илюстрации за 2012 г. и е създаден с много любов и ентусиазъм от група добричлии, обединени около мултимедийното изкуство. Вдъхновени от природата и нейните чудеса, всяка илюстрация от календара носи в себе си идея как да ги опазим с малка грижа от всеки нас.



Посланието за месец януари на WowPaper e “Начало на зимното подхранване на пойни птици“. Поставянето и поддържането на хранилки през късната есен и зимата е един от основните източници на храна за дивите птици, когато снегът затрупа всичко. Горските плодове вече са изсъхнали и голяма част от насекомите, с които птиците се хранят, са загинали или спят. Това е причината през зимните месеци семената да са основна храна за много видове птици като големия и синия синигер, горската зидарка, чинката, врабчетата, гълъбите и др.
Всички тези птици разчитат и на нашата подкрепа.


На официалния уеб сайт на календара WowPaper, wowpaper.pixeldepo.com, е представена полезна информация как да направим хранилка за птици, къде да я поставим и каква храна да предложим на пернатите си гости.


През месец декември миналата година, по инициатива на доброволци на БДЗП, ученици от СОУ П. Р. Славейков, Добрич изработиха хранилки за птици по време на уъркшоп, който се проведе в пространството за детско творчество в Художествена галерия – Добрич. Хранилките за птици са поставени в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. До края на месец март посетителите на центъра имат възможност да наблюдават десетки сини и големи синигери, които се хранят там. Периодът на подхранване продължава до края на месец март.