Днес е Международният ден на светлината

Международният ден на светлината е глобална инициатива, която осигурява годишна фокусна точка за продължаващото оценяване на светлината и ролята, която тя играе в науката, културата и изкуството, образованието и устойчивото развитие, както и в различни области като медицина, комуникации и енергия

Днес е Международният ден на светлината

Широката тема за светлината ще позволи на много различни сектори на обществото по света да участват в дейности, които демонстрират как науката, технологиите, изкуството и културата могат да помогнат за постигането на целите на ЮНЕСКО – образование, равенство и мир.




"Живеем във времена, когато цялата ни връзка с живия свят трябва да бъде преосмислена. И все пак, независимо дали сме хора, животни, растения или бактерии, ние всички разчитаме на един основен принцип, към който е също толкова важно да насочим вниманието си – светлината. Международният ден на светлината празнува физическата, социалната и артистичната употреба на светлината и има за цел да насърчи по-доброто разбиране на това. Без светлина нашата планета би била само студено и безплодно място. Наистина, където има светлина, често има изобилие от живот. Но светлината представлява още повече за човечеството. Светлината върви ръка за ръка със знанието; това е леща, през която да виждаме и разбираме света" казва генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.