БДЖ вдига цените на билетите от понеделник

От 23-и януари 2012 г. Холдинг Български държавни железници ЕАД увеличава цените за пътуване с бърз и пътнически влак. Средното увеличение на цените на билетите за бързите и пътническите влакове, обект на договора за извършване на задължителна превозна услуга е 9%.

БДЖ вдига цените на билетите от понеделник

Промените в цените за пътуване с влак са в резултат от увеличените експлоатационни разходи на националния железопътен превозвач, свързани с повишението в цените на дизеловото гориво и електроенергията.

 

Цените на билетите за пътуване с влак не са увеличавани от м. юли 2008 г., като натрупаната инфлация за периода 2008 г. 2011 г. доведе до значително увеличаване на номиналните разходи за извършване на транспортната услуга. Индексът на инфлация през м. август 2011 г. спрямо м. януари 2011 г. е 0,9%, но цените на дизеловото гориво за нуждите на БДЖ за същия период са се увеличили с 11,3%.


Увеличението на цените на билетите за пътуване с влак е една от допълнителните мерки, които ръководството на Холдинг БДЖ ЕАД предприе в края на 2011 г. за ускоряване на реформите в дружеството. Очакваният ефект от изменението на цените на билетите за пътуване с бърз и пътнически влак е около 2 млн. лв. на година.


От 1-и декември 2011 г. е в сила увеличението на цените на билетите за пътуване с бърз влак със задължителна резервация със средно 15%, като очаквания ефект от него е в размер на около 500 000 лв. на година, припомнят от холдинга.