Изложба за освобождението на Добрич в библиотеката

По повод 134 години от Освобождението на град Добрич от турско робство Регионална библиотека „Дора Габе” организира изложба на библиотечни документи под мотото „От историческите извори”.

Изложба за освобождението на Добрич в библиотеката

Изложбата представя  документи от фондовете на  библиотеката, съхранявани в голямата си част в сектор „Краезнание” - книги, периодични издания, енциклопедии, библиографски справочници,  графични издания, ксерокопия на архивни документи от добричкия държавен архив, и др.

 

Експонирани са:  документи за подготовката, хода на Руско-турската война /1878-1878 г./ и участието на българите във войната; Ксерокопие на  част от книгата „Дневник за пребиваването на Царя-Освободител в Дунавската армия през 1877 г. издадена през  1901 г.; издания на библиотека „Дора Габе” през годините, посветени на годишнини от Освобождението;  участието на добруджанци от Хаджиоглу Пазарджишко в националноосвободителните борби през турско робство и др.

 

Особен интерес представляват книгите -  „Исторически бележки из нашето минало. Между това и по Освобождението на град Добрич от руските войски 1878 г.” на Иван Генов,  издадена в град Добрич от печатница „Добруджа” през 1901 г.; „България. Френска хроника 1876-1878 г.”.;  Спомените на свещеник Павел Атанасов – „Замръкнахме в турско, осъмнахме в българско” от книгата „Народностни материали за Добруджа”, том първи; Двутомника - „Българското опълчение 1877-1878 г.” „Някогашният  Добрич” на Данаил Бекяров и много други. Освобождението на Добрич е разкрито и в сборниците „Толбухинския  край по време на Освободителната война 1877-1878 г.”, История  на град Толбухин,  История на Добруджа,  т. 3 и др.

 

Информация  за военните действия и събития през войната допълват постери със снимков материали за генералите Цимерман и Манзей;  за опълченците от Добрич - Димитър Ковачев и Кузман Христов и техните награди  – кръст за храброст, торбичка и евангелие, дарени лично от император Александър II; Свидетелство за участие в българското опълчение на Иван Митев от Добрич, снимки на Васил Контаров и дарените му три медала и Кръст за храброст. Изложена е и снимка на Опълченците от Добруджанския край, от 1902 година. Списък на българи от Хаджиоглупазарджишко,  участници в Руско-турската война; Списък на ранените от гр.  Хаджиоглу Пазарджик, по време на войната, изготвен от градската управа на Добрич, 14 май 1880 г.;  Писмо до Управата на Градско общинско управление-Добрич, до Архиерейския наместник за отслужване молебен в памет на царя-Освободител, 28 февр. 1886 г., разкриват героичните събития от това време.

 

На изложбата са намерили място и паметните места, свързани с Освобождението – паметниците на руската армия-освободителка и Паметника-костница в Добрич. Освобождението на град Добрич - 27 януари 1878 година е разкрито и в литературата чрез спомени, разкази, стихове и др.

 

Изложбата е експонирана в централното фоайе на библиотеката е може да бъде разгледана от 23 януари до 5 февруари 2012 г.