Днес е Световният ден на безвъзмездното кръводаряване

Мотото за тази година е „Дари кръв, дари плазма, споделяй живота, споделяй често“

Днес е Световният ден на безвъзмездното кръводаряване

Мотото се фокусира върху пациенти, нуждаещи се от трансфузионна подкрепа през целия живот, и подчертава ролята, която всеки един човек може да играе като дава кръв или плазма. Той също така подчертава значението на редовното даване на кръв или плазма, за да се създаде безопасно и устойчиво снабдяване с кръв и кръвни продукти, които могат да бъдат винаги налични по целия свят, така че всички нуждаещи се пациенти да могат да получат своевременно лечение.




Интересен факт е, че в световен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори. 

Оказва се, че ако към днешна дата 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволното кръводаряване, то у нас този процент все още е по-малко от 25.