Гнездото на щъркелите Драга и Драго падна заради проливните дъждове

Гнездото на щъркелите в Драгушиново, което Българското дружество за защита на птиците наблюдава с камера, падна заради проливните дъждове

Гнездото на щъркелите Драга и Драго падна заради проливните дъждове

В късния следобед в събота е получен сигнал, че камерата от гнездото в Драгушиново е спряла да предава, а малко по-късно и кметът на селото уведомява БДЗП,  че гнездото на щъркелите е паднало.




Причината са дъждовете от последните седмици, които са напоили гнездото и са увеличили допълнително тежестта му, от което то се е килнало от платформата върху електрическите жици.

Благодарение на бързата реакция и координацията на местните власти, ЕРМ „Запад“ АД, хора от селото и екип на БДЗП гнездото заедно с двете щъркелчета в него, са свалени. Малките все още не летят, състоянието им след падането е тежко и предстои да бъде оценено от ветеринарни специалисти. По време на инцидента възрастните птици не са били в гнездото и по всяка вероятност са в безопасност.

Двете щъркелчета са предадени на доброволец на „Зелени Балкани“ от София, който  ще ги транспортира към Спасителния център за диви животни. Предстои специалистите от центъра да ги прегледат и да преценят какво лечение е необходимо да се приложи.

На стълба в Драгушиново ще бъде поставена нова платформа, на която Драго и Драга ще имат възможност да изградят новото си гнездо.

Източник: БДЗП