Концертна зала „Добрич“ е обновена и готова за богат културен репертоар

Стойността на проекта „Обновяване на културна инфраструктура – зала Добрич“ е 3 272 308,13 лв.

Концертна зала „Добрич“ е обновена и готова за богат културен репертоар

Ремонтът на концертната зала „Добрич“ е извършен с финансовата подкрепа  финансиран от на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Европейските средства са 1 243 429,77 лв., 219 428,78 лв. национално съфинансиране, 918 368,95 лв. – собствен принос на бенефициента Община град Добрич и 891 080,63 лв. – комбинирана подкрепа с финансов инструмент с финансов мениджър „Регионален фонд за градско развитие“ АД.




В рамките на проекта е извършен основен ремонт на Концертна зала „Добрич“, без да се нарушава оригиналният външен и вътрешен интериор на сградата.

По проекта са изпълнени следните СМР: ремонт на покрива и на водоотводнителната система, на фасадите, гримьорните, спомагателните помещения и коридорите, на зрителната зала, сцената и санитарните възли. Изграден е асансьор за хората в неравностойно положение и са извършени строителни дейности за осигуряване на достъпа на хора с увреждания. Реализирани са предвидените енергоспестяващи мерки – топлоизолирани са стените на сградата; подменена е цялата дограма; изпълнена тoплoизoлaция на покрива; положена топлоизолация на пода, граничещ с външен въздух; подменени са всички осветителни тела без полилеите, които са част от основния интериор. Изпълнено е ново работно, дежурно, аварийно и евакуационно осветление. Монтирани са нови системи за отопление и вентилация. Доставено е обзавеждане и оборудване за гримьорни, билетен център, сцена, работни и санитарни помещения. 

Почистен, ремонтиран и настроен е и органът в залата, който е изработен през 1986 г. от „AlexanderSchukeOrgelbau – Potsdam“ в маниера на известната потсдамска органостроителница и може еднакво сполучливо да изпълнява както полифонична музикална фактура, така и хомогенния характер на романтичините и по-късни стилове. При ремонтните дейности е съхранен богатият инструментариум на залата, в т.ч. роялите „Стейнуей“ и „Блютнер“. Едновременно с това чрез конструкцията на сцената е създадена възможност за разширяване на жанровото многообразие на събитията, които се случват в зала „Добрич“ чрез включване на прояви в областта на танцовото изкуство.

Зала "Добрич" е част от културния център на града. Тя е построена през 70-те години на миналия век и има богата история. В нея са концертирали световно известни български музиканти – Людмил Ангелов, Виктор Чучков, Милчо Левиев, Веско Ешкенази, Васко Василев, Светлин Русев, Марио Хосен, Ангел Заберски – син, Нева Кръстева, Велин Илиев, Стефан Далчев и много други. С реализацията на проекта и обогатяването на нейния културен календар с нови прояви от областта на танцовото изкуство зала „Добрич“ ще отвори врати за нови публики.