Как да реагираме при забелязана опасност за щъркелови гнезда?

Съветите на специалистите от Българското дружество за защитана птиците

Как да реагираме при забелязана опасност за щъркелови гнезда?

В случай на инцидент с животни от който и да е защитен вид редът за действие е следният:  Подава се сигнал на тел. 112 или на Зеления телефон на съответната регионална инспекция по околната среда и водите




Експертите от РИОСВ ще посетят мястото, ще констатират заплахата и ще напишат предписание за определени мерки; в случая с щъркелите може да е сваляне на гнездото, спасяване на щъркелчетата и/или слагане на платформа, ако се прецени че това са правилните действия.

Има ситуации, в които необходимите мерки не са очевидни. Наклоненото гнездо може да не падне, а свалянето на птиците в него може да е рисково и неоправдано, тъй като е свързано със силно безпокойство за тях.

В тази ситуация най-добрия вариант е да се установи доколко е реална опасността гнездото да падне съвсем скоро и ако не е голяма, да се изчака малките да излетят, а след есенната миграция да се постави нова, стабилна платформа.

БДЗП винаги е готово да съдейства с експертна консултация в случай на необходимост, но предписанията за конкретни действия се издават от РИОСВ.

И още: За двойката щъркели в с. Драгушиново ЕРМ "Запад" АД вече е създало организация за поставянето на платформа, която Драго и Драга да използват за изграждане на новото си гнездо.

БДЗП