377 добричлии получават услуги по проекта „Грижа в дома“

Средствата, осигурени от Европейския социален фонд и от националния бюджет могат да покрият разходите за обслужване на поне още 100-тина нуждаещи се, стана ясно днес при представяне на дейностите по проекта на община град Добрич

377 добричлии  получават услуги по проекта „Грижа в дома“

Важно е инфраструктурните проекти да се случват, но също така не трябва да се забравя и  насочеността в социалната сфера, по която работи нашият екип, отбеляза кметът Йордан Йорданов. И допълни,  че „Грижа в дома“ е продължение на „Грижа за възрастни хора и лица с увраждания“.




Проектът „Грижа в дома в Община град Добрич“ е на стойност 1 715 000 лв., а срокът му  е една година. Началото на изпълнение на дейностите е на 5 януари 2023 година. От стартирането му до момента подкрепа са получили 377 лица, като индикативно заложената бройка е била 321 лица.

Изключително важно е в тези времена на пандемия, инфлация, на нестабилност в държавата, хората, които остават сами в дома си, възрастните или хората с увреждания да получат адекватна  помощ, допълни Йорданов.

В рамките на проекта са назначени 89 лични асистенти, които се грижат за хората, които имат нужда от подпомагане. Йорданов подчерта още, че има възможност още  нуждаещи се да бъдат включени в проекта и увери, че всеки, който има нужда от подкрепа ще я получи.

Дейностите по проекта са насочени към възрастни хора в невъзможност от самообслужване и лица с трайни увреждания. По него  се предоставят почасови интегрирани здравно-социални услуги,  психологическа и рехабилитационна подкрепа,  информация за  превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания.

Според ръководителя  на проекта Златина Георгиева, услугите, които се предоставят  са качествени и подкрепи това с информацията, че в момента обгрижват 8 възрастни над 90 години, а имало и една дама, която след месец ще навърши 101 години.

Личните асистенти са преминали обучение в БЧК и до този момент няма оплаквания от страна на потребителите, подчерта зам. - кметът д-р Емилия Баева. Освен личните асистенти, в рамките на проекта е назначен рехабилитатор, както и психолог.