В Крушари се проведе 13-то издание на „Празника на гърнетата" /снимки/

Празникът на гърнетата има състезателен характер, като за първи път бе присъдена награда "Златното гърне" за ястие, приготвено на място пред гостите и участниците в празника

В Крушари се проведе  13-то издание на „Празника на гърнетата" /снимки/

В истинска кулинарна академия се превърна тазгодишното издание на празника. Богато украсени трапези, вкусни гозби и много музика изпълниха площада пред  читалището в добруджанската община.







Постни и месни ястия, чорби, милини, сладкиши, ракия, вино, салати, мезета, баници, питки, десерти бяха подготвили домакините, за да представят  своя майсторлък.



Тазгодишното издание на празника събра пазителите на традиционно кулинарно наследство на Добруджа в Крушари. Журито имаше нелеката задача да излъчи победители в десет категории,  както и да определи носител на наградата "Златното гърне".  И днес сръчните ръце на жените от равнината бяха сътворили шедьоври. Изкуството да запазиш традиционните кулинарни техники и рецепти като използваш даровете на природата (плодове, зеленчуци, мед и мляко, билки) и добавиш щипка любов и въображение е доказателство, че за  добруджанката трапезата и дома са нейното лице пред света. Да приготвиш ястия, за да нахраниш семейството и гостите и да ги накараш да си "обличат пръстите " е ценено и важно умение, предавано през поколенията и както е видно, успешно запазено и до днес. Част от гозбите, които впечатлиха журито бяха семпли, но характерни за региона - кашица от кисел пипер, мед от метла, пача от бакла, чорба от лапад, коприва и киселец, жетварски таратор, ошафи, баници с плънка от булгур и тученица и какво ли още не!  Най-хубавото бе, че тази година около масите имаше и много момичета, пременени и натъкмени, които бяха участвали в приготвянето на храната и надяваме се, в бъдеще ще съхранят и обогатят това специфично културно наследство, коментира за Добрич онлайн членът на журито Надежда Иванова, експерт-културолог.