Днес е представянето на сборника „Докторският паметник в София. Изследвания и документи“

Днес от 17:30 часа в Библиотеката ще бъде представен сборникът „Докторският паметник в София. Изследвания и документи“ - първото официално публикувано изследване у нас, което събира уникални и неизвестни свидетелства, свързани с историята на монумента

Днес е представянето на сборника „Докторският паметник в София. Изследвания и документи“

В Добрич изданието ще представят проф. д.изк. Благовеста Иванова, проф.д.н. Нина Дюлгерова и Радослав Симеонов, главен експерт в отдел „Военни паметници” към Министерство на отбраната. 




Автори на научния труд са Елена Бугарчева, проф.д.н. Нина Дюлгерова, д-р арх. Радосвета Кирова, Радослав Симеонов и проф. д.изк. Благовеста Иванова. Изданието е резултат от проучванията и логистичната дейност на български и руски историци, изкуствоведи, военни и дипломати. 

Докторският паметник, казва Радослав Симеонов „…е един от най-емблематичните и знакови монументи на София може да бъде окачествен като първия паметник в света, посветен на медицински чинове, на хората, които по време на война извършват най-хуманното нещо – спасяват човешки животи и то с цената на своя собствен живот“.