Близо 60 % повече регистрирани по ЗДДС добруджанци, отдавали имот под наем чрез онлайн платформи

Близо 60 % ръст на регистрираните по ЗДДС добруджанци, които краткосрочно отдават под наем имоти чрез онлайн платформи, отчитат от НАП в Добрич

Близо 60 % повече регистрирани по ЗДДС добруджанци, отдавали имот под наем чрез онлайн платформи

През изминалата година подадените заявления за регистрация по чл.97а от ЗДДС за получени услуги са 14, а от началото на 2023 г. до момента те са вече 22.




Краткосрочното отдаване под наем на имот чрез онлайн платформи като  AirBNB, Booking и други представлява хотелско настаняване, напомнят от офиса на приходната агенция в града. 

Гражданите и дружествата, които възнамеряват да отдават недвижими имоти под наем чрез чуждестранни онлайн платформи, е необходимо да подадат заявление за регистрация по реда на чл.97а от ЗДДС. Това те могат да направят онлайн в Портала за е-услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) или на място в офиса на НАП по постоянен адрес. След като едно лице е регистрирано по ЗДДС, за него възниква задължение да подава по електронен път до 14-ти всеки месец справка-декларация по ЗДДС.

Физическите лица трябва да имат регистрация и в регистър БУЛСТАТ при Агенцията по вписванията и да декларират начало на осигуряване в НАП в 7-дневен срок от започване на дейността, напомнят още от офиса на НАП Добрич.