НАП: Продажбите на стоки в интернет се декларират до 30 юни

Физическите лица, извършващи продажби в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци, трябва да декларират доходите дейността в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ. Срокът за деклариране и плащане на дължимия данък изтича на 30 юни 2023 година, напомнят от НАП

НАП: Продажбите на стоки в интернет се декларират до 30 юни

Търгуващите в интернет могат да се възползват от предварително попълнената данъчна декларация, която е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция. В нея са отразени сумите от наложен платеж от осъществените през 2022 г. продажби в интернет, които са подадени в НАП от пощенските оператори (куриерските фирми). 




Освободени от облагане са доходите от продажбата на лични вещи, които са закупени или дарени за лично ползване, а не с цел да бъдат препродадени или да бъдат използвани в производството на други вещи, предназначени за продажба и реализиране на печалба.  В този случай гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП. Преди да потвърдят предварително попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо. В случай че данъкоплатците установят вписани суми, които са получили от продажба на лична вещ или при връщане на стока, следва да направят корекция, след което да подадат формуляра.