От утре плащаме с 5,43% по-скъп ток

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение за цените в сектор „Електроенергетика“, които влизат в сила от 1 юли 2023 г. за следващия едногодишен ценови период


От утре плащаме с 5,43% по-скъп ток

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, Комисията утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 4,37 %, се казва в решението на КЕВР. От трите дружества, най-голямо е увеличението за клиентите на „Енерго-Про“-с 5,43%.  За „Електрохолд“ е предвидено увеличение с 4,24 %, на ЕВН – с 3,78 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги. 




От "Енерго-Про" уточняват, че отчитането на потребената от битовите клиенти електроенергия ще се извърши по график от служителите на електроразпределителното дружество. Отчетният период във фактурите, включващи промяната на цената, ще бъде разделен на два подпериода – по стари цени до 30 юни включително и по нови цени от 1 юли. Съгласно регламентираната методика, консумираната електроенергия ще бъде разпределена пропорционално на дните преди и след промяната на цената на база среднодневна консумация. 

Първоначалните разчети на Комисията предвиждаха увеличение в размер на 3,63%, но това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха  променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица изток“ - 2,  с цел дружеството да не изпадне в финансови затруднения.