432 лица - жертва на трафик през 2011 г.

Цветан Цветанов: Обединявайки усилията на институциите и неправителствените организации работим за противодействието на трафика на хора

432 лица - жертва на трафик през 2011 г.

„Обединявайки общите усилия на всички ангажирани с борбата с трафика на хора институции и неправителствения сектор,  можем да бъдем полезни и адекватни, да работим за информираността на уязвимите слоеве от обществото, които могат да станат жертви на тази престъпна дейност”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който присъства на представянето на съвместен проект на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и посолството на Франция в България- „Превенция на трафика на хора, принадлежащи към етническите групи, с фокус към ромското малцинство в България”.



Проектът, на стойност 67 650 евро, се финансира от три посолства на  Република Франция съответно в България, Румъния и Виена и ще бъде осъществен в рамките на 26 месеца, на територията на община Варна. Основната цел  е намаляването на броя на потенциалните жертви на трафик на хора от ромски произход в региона. Конкретни мерки ще бъдат предприети за превенция на ранната бременност сред жените от ромски произход,  за запознаването на уязвимите социални групи с методите за семейно планиране и за увеличаване степента на запознаване на обществото относно практиките, свързани с трафика на хора.


Вицепремиерът Цветанов, който е председател на Комисията за борба с трафика на хора,  допълни, че на предстоящото заседание на Националното сдружение на общините ще бъде обсъден въпросът за ангажираността и по-голямото участие на местната власт в инициативи, насочени към борбата с трафика на хора. „Именно чрез създаването на местните комисии, които към момента са седем на брой,  се дава възможност за конкретни действия и работа в районите с предимно ромско население, като основната ни превантивна дейност е насочена към информиране на обществеността”, допълни министър Цветанов. Той посочи редица успешни акции, свързани с предотвратяване на трафика на хора, реализирани в последните години в България и отчете, че през 2011г. има установени 432 лица, обект на трафик на хора и 111 души с влезли в сила осъдителни присъди.


По време на представянето на проекта посланик Филип Отие изтъкна ангажираността на Франция по въпросите, свързани с борбата с трафика на хора, подпомагане и защита на жертвите, противодействие на извършителите на трафик. Г-н Отие заяви, че глобалният подход и координацията межди всички ангажирани с тези проблеми страни, е изключително важен за реализацията на конкретни мерки и постигането на резултати.
„Цел на стартиращия проект ще бъде да предложи нов модел за цялостната държавна политика в превенцията на трафика на хора сред уязвимите етнически групи в България”, допълни от своя страна г-жа Антоанета Василева, секретар на  Националната комисия за борба с трафика на хора.