Местната власт настоява за спешни мерки от държавата относно опашките от камиони при ГКПП Кардам

Засиленият трафик през ГКПП Кардам образува опашки от тежкотоварни автомобили от няколко километра, които причиняват редица неудобства за местните жители

Местната власт настоява за спешни мерки от държавата относно опашките от камиони при ГКПП Кардам

Вече трета година по двулентовия път, водещ до граничния пункт с Румъния, стоят табелите за път в ремонт. От години се говори и за нуждата от изграждането на буферен паркинг, уширение на пътя или въвеждането на обходен маршрут, но нищо от това не е осъществено. На парламентарния контрол от миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков отговори на въпрос, поставен от депутата от БСП Мая Димитрова дали се предвижда изграждането на буферен паркинг. По думите му към момента в Агенция пътна инфраструктура няма разработена стратегия за буферни паркинги, базирана на прогнозите на трафик анализи и потенциалните тесни места, които биха могли да затруднят движението. „От 2022 г. насам не е разработван такъв стратегически документ. Към настоящия момент решение с изграждането на буферен паркинг от страна на държавата в следващите месеци на Кардам е невъзможно“, посочи министър Цеков. Според него вариант е това да бъде направено от местната власт, тъй като би могло да стане по-бързо. 




Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че политическата нестабилност в държавата през последните две години е довела до прехвърлянето на този проблем от едно правителство на друго, както и че отговорността върху републиканската пътна мрежа да бъде прехвърляна на местната власт е немислимо решение на проблема. „Мисля, че най-разумното решение е да няма паркирани автомобили в населените места. Да не говорим, че извън населените места трябва да има и химически тоалетни, и повече кошчета, а защо не и служители на АПИ, които да глобяват шофьорите, които замърсяват. Проблемът е много по-дълбок, не може да се реши на местно ниво“, категоричен е Валентин Димитров.

На този етап хората настояват поне за въвеждането на организация от страна на полицията, така че камионите да не паркират и да почиват в рамките на населеното място, тъй като те блокират движението в селото, създават опасност от произшествия и замърсяват.