Каварна с проект за овладяване популацията на безстопанствените кучета

Програмата е публикувана на сайта на морската община. Заинтересованите лица могат да подават предложение и становища по проекта в 15-дневен срок, считано от днес на електронен адрес или в деловодството на общината.

Каварна с проект за овладяване популацията на безстопанствените кучета

Целта на програмата е установяването на контрол върху популацията на безстопанствените и домашни кучета като се гарантира здравето на хората и безопасността на селищната среда. Намаляване до минимум рисковете от разпространяването на заразни заболявания, които касаят хора и животни. Развитието на чувство на отговорност у хората при отглеждането на животни.


 

Предвидените дейности са: кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, трайна маркировка и връщане по места на не агресивни и здрави безстопанствени кучета; евтаназия на неизличимо болни и доказано агресивни; задомяване на свободните кучета; регистрация и надзор на безстопанствените четириноги; регистрация на домашни кучета и популяризиране на ползата от кастрация; контрол върху изискванията за отглеждане на домашни любимци.

 

Една от главните причини за увеличаващата се популация от безстопанствени кучета е занижения контрол или липсата на такъв над домашните кучета, по отношение на поведението им на разгонени животни. Кучето достига полова зрялост на 6-8 месечна възраст, ражда 3 пъти годишно средно между 5 и 8 кученца. Очевидно е, че само няколко изгонени домашни кучета са в състояние за кратко време бързо да увеличат броя на безстопанствените кучета. Ако не се вземат навременни мерки броят им нараства докато достигне определен максимум.

 

Стопаните на домашни животни не осъзнават напълно, че ако тяхното женско куче има поколение от 8 малки, то отговорността по изхранването им, отглеждането и намиране на нов дом и стопанин е тяхна грижа и това е сериозно задача. Така на „входа” на популацията от безстопанствени кучета стоят изоставените от собствениците си кучета или тяхното нежелано потомство. Популацията се попълва и от изгубени или избягали домашни животни.