Картините от пленера по живопис „Бялата лястовица“ са вече наредени в изложба

В една от залите на НЧ „Светлина – 1941“ в Генерал Тошево е официално открита експозицията от картини, нарисувани от съвременни български художници по време на шестото издание на пленера по живопис „Бялата лястовица“

Картините от пленера по живопис „Бялата лястовица“ са вече наредени в изложба

В продължение на седмица източникът на енергия, вдъхновение и творчески заряд е красивата природа и селски бит в село Красен и неговите околности. Художниците твориха на открито сред природата, като по този начин те рисуваха от натура и използваха силата на естествената дневна светлина.




 


По време на откриването на изложбата художниците бяха наградени и поздравени от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров.


Творбите на талантливите художници Станимир Видев от Пловдив, Милена Казакова от Бургас, Божидар Тонев и Христо Константинов от Добрич, Милчо Талев от Поморие, Валентин Узунов от Ловеч, Христо Христов от Варна, Владимир Пенев от София представляват чудни платна, върху които всеки един от авторите е интерпретирал своята чувствителност, пластически възглед и творческа нагласа.

Авторите на платната споделиха, че природната сила и митологична история, с които е заредено село Красен, са дали отправните посоки, по които всеки е изградил своите творби. Друга линия, която е водила авторите в техните художествени търсения, е разглеждането на връзката с природното като повод за използване на нови изразни средства, на език, различен от обичайните представи за живописване. Това е и един вид стимул да се подходи към живописта с алтернативни, природни материали, да се експериментира и да се намират нестандартни решения.