Фондация "Докова и Доков за бъдеще" дари на отделението по неонатология към Болницата нов кувьоз за бебета

Инкубаторът "Isolette C 2000" е от най-висок клас и струва 15 500 лв.

Фондация "Докова и Доков за бъдеще" дари на отделението по неонатология към Болницата нов кувьоз за бебета

Днес Ана Тинева и Ирина Докова от фондация "Докова и Доков за бъдеще" дариха на отделението по неонатология към МБАЛ-Добрич инкубатор за за новородени бебета. "Целта на това дарение е да подпомогнем медицината и неонатологичното отделение в Добрич, а впоследствие и в други градове в страната, защото е от изключително значение и важност грижите, които се полагат за недоносените деца и бебетата в България", обясни Ана Тинева.




Специализантът в отделението д-р Адриана Стефанова обясни за функциите на новия кувьоз: "Функцията на кувьоза е за да се поддържа един добър температурен контрол, за да може и да се вливат медикаменти, за да може да се храни сондово детето, за да му бъде осигурен един хубав комфорт с определена влажност. Естествено всичките механизации са със сензори, които ние наблюдаваме - както температурата на самото дете, така и температурата на кувьоза, в който е. Можем да сложим и други монитори, които могат да ни ориентират за сърдечна честота, дихателна честота, естествено сатурация на кислорода. Всичко което е необходимо за да може да се проследи едно интензивно дете". 

Ежегодно броят на преминалите през отделението новородени и недоносени бебета е между 900 и 1000. През интензивния сектор на отделението по неонатология преминават около 120 деца годишно, нуждаещи се от интензивно лечение.