Военноморските сили набират кандидати за заемане на 80 вакантни длъжности за матроси (войници)

Документите на желаещите се приемат до 18 август тази година

Военноморските сили набират кандидати за заемане на 80 вакантни длъжности за матроси (войници)

Военната служба дава възможност за развитие на способности, които могат да се придобият единствено в армията, като специално военно обучение (парашутна, водолазна или алпийска подготовка), стрелба с различни видове оръжия, управление на специална военна техника, езиково обучение, и/или последващо обучение във висши военни училища, възможност за кариерно развитие.




Военноморските сили са основен вид въоръжени сили, които защитават интересите на Република България в морските пространства, гарантират нейния морски суверенитет и подготвят формирования за участие в подкрепа на международния мир и сигурност и за оказване помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Военно окръжие - Добрич Ви информира, че със заповед на командира на Военноморските сили № РД-01-256/10.07.2023 г. е разкрита процедура за обявяване на 80 вакантни длъжности за матроси (войници) във военни формирования от Военноморските сили за приемане на военна служба, след провеждане на конкурс с лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина. 

Кандидатите за участие в конкурса следва да отговарят на следните изисквания: да имат средно или по-високо образование; към датата на приемане на военна служба да не са по-възрастни от 40 години; да са годни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията; срещу тях да няма образувано наказателно производство от общ характер; да нямат друго гражданство, да не са освобождавани от военна служба, поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение“; да покриват нормативите за физическа годност, определени с акт на министъра на отбраната, да са психологично пригодни.

Размерът на месечното възнаграждение за най-ниската войнишка длъжност е не по-малък от 1219 лева. На военнослужещите се изплаща допълнително възнаграждение за продължителна служба върху основното месечно възнаграждение в размер 2 на сто за всяка прослужена година на военна служба, но не повече от 40 на сто. На военнослужещите се изплащат допълнителни възнаграждения за:

- специфични условия при изпълнение на военната служба;

- рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени;

Социалните придобивки са:

- социално и медицинско осигуряване за сметка на МО;

- безплатно медицинско обслужване;

- униформено облекло;

- от 30 до 40 дни платен годишен отпуск;

- застраховка за сметка на МО;

- пари за храна/порционни пари;

- ползване на почивни бази на МО;

- първа категория труд при пенсиониране;

- финансова компенсация при прекратяване на договора за военна служба.

Допълнителна информация за условията, изискванията и реда за провеждане на конкурса, както и спецификата и основните функции на длъжностите във Военно окръжие - Добрич, адрес: гр. Добрич, бул. „Добруджа“, № 4, ет.4, тел. 0882552019.