Добруджанци сведоха глави в знак на признателност към делото на Апостола /снимки/

На днешната дата през 1837 година е роден Васил Левски

Добруджанци сведоха глави в знак на признателност към делото на Апостола /снимки/

В Добрич тържествено отбелязаха 186-ата годишнина от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски.  И поднесоха венци и цветя пред паметника му в знак на признателност към делото и заветите на великия българин.







Каварна отбеляза годишнината с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в градския парк. „ Васил Левски е личността, на която дължим възраждането и съществуването на нашата мила родина България. Паметника, около който сме се събрали днес, беше въздигнат като израз на преклонение пред саможертвата на Апостола. Тук именно е и мястото, където да празнуваме появяването му на този свят… да оценим способността му да разбира еднакво добре и богатия и бедния, и търговеца и селянина, и учения и неграмотния – едно изключително ценно качество, позволило му да намери най-ефективното средство за превръщането на роба в борец за народна правда“ – изложи в краткото си слово директорът на Исторически музей Каварна Пенко Георгиев.

В паметния за всички българи ден венци и цветя поднесоха кметът Елена Балтаджиева, представители на Общински съвет, Исторически музей Каварна, политически партии и граждани.




Пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на Шабла своята почит отдадоха малки и големи, знаещи и помнещи делата на своя национален герой. В началото прозвучаха стихове в изпълнение на Валентина Йотова и Йордан Мичев -деца от III група на ДГ „Дора Габе“ Шабла.

В словото си кметът на общината припомни за ролята на Левски като исторически образ и идеал за всеки българин, обичащ родината си. Идеал, който не е забравен и след 186 години.

Венци и цветя поднесоха председателя на Общинския съвет, кмета на общината, Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, детска градина „Дора Габе“, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа, политическа партия, признателни жители на общината.




В град Генерал Тошево възпоменателното тържество се състоя пред бюст-паметника на Апостола на свободата в централния градски парк.  На тържеството присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров заедно със своя екип, граждани и деца.


В Тервел децата, които посещават общинската ваканционна програма "Наше лято", в занятието по музика научиха "Песен за Левски". След това всички заедно- деца, учители и родители се поклониха на паметника на героя, цветя и изпяха научената песен.



Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение. На този ден във всички градове в България хората скланят глава и с минута мълчание отдават почит пред делото на Апостола, загинал с мисълта за „чиста и свята република”. Вечно ще бъдат живи в паметта на всички нас някои от най-известните му фрази: „Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори“, „И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“, „Народната работа стои над всичко”.