Институциите обединяват усилия срещу вноса и разпространението на наркотици

Министерският съвет ще създаде Координационен механизъм за борба срещу вноса и разпространението на наркотици в България, обяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на редовното правителствено заседание днес

Институциите обединяват усилия срещу вноса и разпространението на наркотици

Новият Координационен механизъм ще допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, като фокусът на дейността му ще бъде върху големите вносители и разпространители.




„Ще се опитаме да се преборим с този огромен проблем. Темата е важна и засяга съдбите на изключително много хора“, категоричен бе министър-председателят. Акад. Денков припомни новините от последните дни за разпространението на територията на страната ни на нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-силен от хероина. Той се предлага като смес с други наркотични вещества и предозирането му води до сигурна смърт.

Водеща роля в Координационния механизъм ще има Министерството на вътрешните работи. Ще се включат също Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“, Националната следствена служба, министерствата на образованието и науката, на здравеопазването, както и на електронното управление, тъй като голяма част от разпространението става през онлайн търговия. Ще бъдат поканени и други институции, а също така Националното сдружение на общините в Република България. „Общините могат да помогнат в тази дейност, тъй като борбата със зависимостите и организацията около общинските училища са част от задълженията на кметовете“, обясни премиерът.