Площите с лавандула в област Добрич са намалели с около 1/3. Средният добив е 545 кг/дка

Средният добив тази година по-нисък в сравнение с миналата, сочат данните на Областната дирекция „Земеделие“ Добрич

Площите с лавандула в област Добрич са намалели с около 1/3. Средният добив е 545 кг/дка

Традиционно най-много са засетите площи с лавандула в община Генерал Тошево – 15 830 декара, а най-малко са в община Добрич – 1 120 декара. Около 1/3 от площите вече са прибрани, от 42 770 декара реколтирани към 14 юли са 16 590 декара. Средният добив към момента е от 545 кг/дка. 110 декара площи с лавандула в община Тервел, по справката на ОД „Земеделие“, няма да бъдат прибрани по икономически причини.




Според стопаните, отглеждащи насаждения с лавандула, площите намаляват с всяка година по няколко причини. Основната е, че производството на лавандулово масло надхвърля необходимостта на световния пазар. По тази причина в страната ни има и залежала миналогодишна продукция. Добрин Начев, управител на фирма „Естер Ойл Начеви“, Генерал Тошево, отглежда лавандула върху 650 декара. В бранша е вече повече от 20 години. Към момента не смята да намалява площите си, тъй като това е основната дейност на фирмата. След прибирането на реколтата споделя, че добивите от декар са между 8 и 10 кг масло, което е по-малко от обичайното за региона. Според него пазарът е труден, много рядко клиентите търсят лавандулово масло, а цената върви надолу. Спасява ги фактът, че имат собствена дестилерия, но за стопаните, които не разполагат с такава, сметката категорично не излиза и вероятно те все по-често ще се отказват от тази си дейност. Добрин Начев е категоричен, че заради високите изкупни цени на лавандуловото масло преди около 6-7 години е предизвикан масов бум в отглеждането на етеричната култура и сега браншът трябва постепенно да се върне в обичайния си капацитет, за да не се пренасища пазарът.

Според Йордан Апостолов, който отглежда около 250 декара с лавандула в землището на село Славеево, проблем е и това, че няма държавна лицензирана лаборатория, която да изследва пробите от етерични масла. Той изрази надеждата си, че екипът на Министерството на земеделието и храните ще помисли върху необходимостта да бъде създадена държавна лаборатория, за да се прекрати практиката частни лаборатории да правят изследвания по физични и химични показатели, съответно да се преустанови и възможността за манипулиране на пробите. Добивите в неговото стопанство тази година са ниски и на фона на липсващата цена, са направени разходи, без да е ясно дали те ще бъдат компенсирани. По думите на Апостолов в момента се говори за цена от 40-45 лв. за килограм лавандулово масло, а тя трябва да е поне 70-80 лв., за да се постигне рентабилност. Според него идеята на МЗХ да се работи по пазари е правилната политика. Той настоя да се извършва строг държавен контрол и върху качеството на разсада, както и да има единен държавен стандарт върху изнасяната продукция.