Коя е най-подходящата гума за вашата хилка за тенис на маса?

Прочети този материал, за да научиш кои са най-популярните гуми за тенис на маса. Научи повече за техните специфики и приципни различия тук

Коя е най-подходящата гума за вашата хилка за тенис на маса?

За какво служи гумата на хилката?




Гумата за тенис на маса се поставя върху дървената основа на ракетата, която наричаме върво. В най-честия случай гумата е съставена от две части. Подложка (това е частта на гумата,която се залепя към дървото) и горница (това е частта на гумата, която контактува с топката). Подложката и горницата в почти всички случаи се предлагат заедно, като производителите предлагат различни вариации на дебелина подложката, които имат пряко отношение към съотношението между скорост и контрол. По принцип колкото по-дебела е една подложка, толкова повече скорост създава тя и респективно осигурява по-малък контрол над топката. 

По дефиниция ролята на гумата за тенис на маса е да осигурява трамплинен ефект върху топката при удар (или иначе казано да увеличава скоростта на топката придавана от движението на ръката) и да създава въртене у топката. Съвременният тенис на маса е изключително фокусиран върху това въртене на топката, което наричаме фалц. Това е и основната характеристика на този толкова сложен технически но безкрайно красив и магичен спорт. Колкото повече ротация има у топката толкова по-трудно е за опонента да контролира това въртене и да върне топката във вашата половина от масата. Фалцът толкова много е навлязъл в тениса на маса, че не бихме могли да си представим самия спорт, ако топката не се въртеше.

От казаното дотук можем да обобщим, че гумата за тенис на маса, служи за най-капиталния белег на тениса на маса, а именно въртенето, следователно и тя самата има капитална роля за самия спорт. 

Видове гуми за тенис на маса за най-оптимална игра

Тъй като тенисът на маса е сложен спорт в интелектуално отношение и още е спорт с богата история и още по-богата и сложна техника, можем спокойно да забележим, че гумите за тенис на маса са най-разнообразни и различни. Всяка една техническа или философка школа в тениса на маса използва различни гуми, които са сертифицарани от правилника на международната федерация по тенис на маса (ITTF). Нека сега кажем по няколко думи за основните видове гуми за тенис маса.

Гладки гуми 

Гладките гуми за тенис на маса са най-голямото семейство гуми. Това е така, защото с гладки гуми се изпълняват повечето нападателни удари. А съвременният тенис на маса е 90 % атака. Не случайно в топ 20 в световната ранглиста има само състезатели с гладки гуми.

Гуми със къси зъбци 

Гумите със зъби са цяла отделна галактика във вселената на тениса на маса. По начало основната разлика между гладките гуми с фалци и гумите със зъби е в това че пъпчиците на горницата са обърнати на вън. Иначе казано топката контактува със пъпчиците. Това променя драстично поведението на топката. В случая с късите нападателни зъби : този вариант се използва за атака. Късите зъби се влияят от входящия фалц много по-малко от гладките гуми и могат да създават леко въртене у топката.

Гуми с дълги зъбци 

При варианта със гуми дълги зъбци или наричани още трева, вече говорим за дефанзивен стил на игра. Защитните стратегии в тениса на маса много често използват треви, за да постигнат целите си. Тези гуми рушат и забавят темпото на игра. При тях специфично е, че обръщат въртенето на топката и това обърква опонента.

Aнтитопспин гума

Антитопспин гумите за тенис на маса са подобни на дългите зъби като ефект, но всъщност са гладки гуми. Тези гуми нямат никакво сцепление с топката и са с много бавни и меки подложки, които забавят летежа на топката и разбиват темпото на игра. Тези гуми също се асоциират с дефанзивните философии в тениса на маса.

Кога трябва да сменим гумата на хилката за тенис на маса?

Гумата за тенис на маса е консуматив, който има своя живот. След определени часове игра техните характеристики започват да спадат и представянето им се понижава. Прочети по-долу, за да се ориентираш кога трябва да смениш гумите си за тенис на маса

Ежедневна игра на тенис на маса 

При ежедневно практикуване на тенис на маса, средната продължителност на живот на гумата за тенис на маса е 6 месеца. При пофесионалистите дори и по-често

Ежеседмична игра на тенис на маса 

Ако играеш тенис на маса веднъж на седмицата и поддържаш гумите си чисти, би могъл да ги използваш около 1 година. Но тук е важно да отбележим, че гумата за тенис на маса старее дори и когато не играем. Ето защо е добре да използваме протектори за гуми тенис на маса, които да създават вакуумна среда по повърхността на гумата и по този начин да възпрепятстват естественото стареене. 

Ежемесечна игра на тенис на маса 

При по-рядко практикуване на спорта гумите могат да издържат дори повече от година, но при строго спазване на процедурите за съхранение описани по-горе и при предпазване от излагане на температурни амплитуди.