Прокуратурата отхвърли жалбата на общинските съветници от ГЕРБ и ПП относно законността на началото на ремонта на центъра

Прокуратурата отхвърли жалбата на група общински съветници от Добрич относно законността на решение на ОбС за започване на първия етап от ремонта на централната градска част на град Добрич

Прокуратурата отхвърли жалбата на общинските съветници от ГЕРБ и ПП относно законността на началото на ремонта на центъра

Жалбата е образувана по сигнал от Велислав Даскалов /ПП/ и съветниците от групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент Емил Бърдаров, Камелия Йорданова, Детелина Николова, Иво Пенчев и Павлин Тодоров, относно решение на ОС №49-1 на ОС, взето на заседание на 30.05.2023 год. В сигнала е изложено становището, че решението на ОС е незаконосъобразно и се иска неговата отмяна.





 

Решението на ОС касае отпускането на авансови средства за за започване на първия етап от ремонта на централната градска част на град Добрич. То е подкрепено от 23-ма съветници, 7 са гласували против и 8 са се въздържали.

„При преценка налице ли са основания за отмяна на Решение 49-1/20.05.2023 год. На Общински съвет гр. Добрич не са установени законови нарушения при приемането му. Решението е прието при необходимия кворум и мнозинство на общински съветници. То касае даване на разрешение на кмета на община гр. Добрич за усвояване на средства от дългосрочен дълг за реализация на проект, за поемането и начина на усвояване на който общинския съвет е дал разрешение със свое решение 36-1/28.072022 г“, се казва в резолюцията на  прокуратурата.


Със сигнала на съветниците се иска да бъде направена проверка за законосъобразност на издаденото разрешение за строеж №113/29.05.2023 год. И тук прокуратурата е категорична, че разрешението за строеж е издадено от компетентен орган  не са установени обстоятелства, сочещи неговата нищожност.

Именно решението за отпускане на аванс за начало на строителните дейности за ремонт на центъра се превърна в ябълка на раздора в ОС. Последваха обяснения и позиции в медиите.  И в края на май се стигна до решението на ОС, с което се дава разрешение за стартиране на първия етап от ремонта на центъра на град Добрич. То бе подкрепено с гласовете на на Местна коалиция ДБГ, БСП, ВМРО и НФСБ.