Приключиха разкопките на раннохристиянската базилика № 2 в Залдапа

За пета годинана на обекта работи международен българо-канадо-френски екип на проф. д.и.н.Георги Атанасов, проф. д-р Никола Бодри от Университета „Римуски“ в Квебек–Канада, доц. д-р Албена Миланова от СУ „Св. Кл. Охридски“, арх. д-р ЕлиоХобдари, д-р Т. Уеслати от университета в гр. Лил и д-т Ал. Иванов от НАИМ-БАН

Приключиха разкопките на раннохристиянската базилика № 2  в Залдапа

По думите на проф. Никола Бодри от университета в Римуски, Квебек, Канада, Залдапа е изключително богатство за цяла Европа. Според професора Залдапа е една от най-важните крепости в област Скития и има огромен потенциал, тъй като е почти изцяло непроучена.




„Първоналният ни интерес  тука бяха църквите, за да разберем процеса на християнизация и на военизиране на областта,  защото сме само на няколко километра от тази римска граница по Дунава. И паметниците, които досега сме открили само потвърждават огромния  потенциал на обекта Залдапа. И мисля, че това е с изключително значение за Балканите и даже за цялата Римска империя. Тази година нашите проучвания позволяват  да допълним знанията  за тази впечатляваща  църква. Впечатляваща, заради своята  украса и впечатляваща също така по совето местоположение в крепостта. Защото изглежда, че тя контролира част от самото укрепление, както и контролира и достъпът до водния източник, което е изключително ценно  за всяка крепост.“, разказа проф. Бодри.


Снимка: Община Крушари

 

Ръководителят на разкопките - проф. д.и.н. Георги Атанасов  обобщи петте години на проучване  на Залдапа.

„Резултатите надминаха всички очаквания. Тази базилика е регистрирана още от Карел Шкорпил в края на 19. век, но само с една скица. Вече имаме пълна представа за този забележителен храм за раннохристиянската археология. Той има внушителни размери – 52 метра дължина и 22 метра ширина. Тази базилика се отличава и надминава всички останали в провинция Скития по няколко показатели. Централният й кораб е покрит с големи мраморни плочи. Без аналог за провинцията са и 3 000 фрагмента от мозайка“, разказа  проф. Георги Атанасов.

Тази година проучванията са били в западната част. „Разкрихме голяма част от притвора на църквата, покрит с големи плочи, плътно наредени. От притвора към централната част имаме стълбище и започнахме разкриването и на атриума. Това е покрит двор пред църквата. Той също ни развълнува. От атриума към църквата  се влиза с тържествено тристъпално стълбище. А от западната фасада са нападали стотина фрагменти прозоречно стъкло.", допълни проф. Атанасов.