Изложба на оръжие от Освобождението

На 27 януари 2012 г. се навършват 134 години от влизането на Руската армия в Добрич и Освобождението на града от османско владичество

Изложба на оръжие от Освобождението

По този повод в зала „Възраждане” в художествена галерия е подредена изложба „Реликви”, включваща експонати от фонда на Регионален исторически музей. Сред тях са възстановки на част от униформи на старши унтерофицер от Опълчението, на младши унтерофицер от ІХ киевски хусарски полк, на редник от пети пехотен киевски полк и на редник от терската казашка войска.


 

Показани са и различни образци на хладно и огнестрелно оръжие – пушка „Крнка” и саби на въоръжение в руската армия и българското опълчение, пушка „Пибоди, Мартини” и пушка „Снайдер” на въоръжение в турската армия. Посетителите могат да видят още и образци на револверите „Гасер” и „Лефуше”, кремъчни и капсулни пистолети и ятагани, отличаващи се с богата декоративна филигранна украса.

 

Във витрините са подредени лични вещи, ордени и медали на опълченците Кузман Христов, Калчо Вълков и Васил Контаров и на руски войници и офицери. Сред тях е и сребърно – златна чашка, връчена на Калчо Вълков през 1903 г. по случай 25–годишнината от Освобождението.

 

В изложбата присъства и евангелие, подарено на Кузман Христов лично от Александър II.
Изложбата ще бъде отворена за посетители да края на март 2012 г.