Групата от Добрич закъса по път към протеста в София

Заради снежните пътища добричлии не успяха да се включат в протеста пред Румънското посолство днес. Над 100 българи изказаха несъгласието си с това, че само на няколко километра от нашата граница ще се добива шистов газ.

Групата от Добрич закъса по път към протеста в София

Колата с добричлии закъса по път към София. Нашите съграждани, тръгнали към протеста, се бяха подготвили с плакати, на които на румънски пишеше: "Добрич и Констанца - заедно да спасим водата на Добруджа от отравяне!" и "Не на шистовия газ в Румъния!" (на снимката).


 

Въпреки лошото време над 100 човека днес се включиха в мирния протест пред румънското посолство. Според тях Румъния е разрешила на „Шеврон" да проучва за шистов газ в окръг Констанца, като единият терен буквално граничи с добруджанската община Генерал Тошево. Мотото на протеста бе "Два народа - една вода! Два народа - една борба!".

 

Готови сме да помагаме на несъгласните с добива на шистов газ в Румъния с всякаква информация, но те сами трябва да си организарат протестите, обясни Пепа Ангелова от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ – Добрич. Ние не се месим във вътрешната политика на други страни за разлика от американския посланик Уорлик, коментира тя дали добруджанци ще участват в евентуални протести в северната ни съседка.

 

Активистите срещу добива и проучванията на шистов газ от Добрич вчера са обсъдили опасността за двете страни с румънски земеделски фирми, участващи на изложението в Международен колеж.