Опашката от камиони преди ГКПП Йовково отново блокира село Кардам

Тежкотоварните автомобили, чакащи да преминат границата с Румъния, заемат изцяло дясната лента и създават условия за ПТП, алармира кметът на село Кардам Георги Събев

Опашката от камиони преди ГКПП Йовково отново блокира село Кардам

Над 6 км е опашката от тежкотоварни автомобили, а заради забраната им за преминаване през ГКПП Дуранкулак през почивните дни, вероятно дължината й ще се увеличи, споделя кметът на село Кардам Георги Събев. Независимо от проведените срещи с ангажираните институции на място, както и от множеството въпроси по проблемите на ГКПП Йовково, зададени от трибуната на Народното събрание, ситуацията остава непроменена. 




Условия за шофьорите, които стоят с часове на пътя, не са създадени – няма тоалетни, липсват места за изхвърляне на отпадъци, а за изграждане на буферен паркинг местните хора могат само да си мечтаят. Натрупаният боклук около пътя е тонове и дори и да бъде почистен, ефектът е кратковременен, възмущава се Събев. По думите му камерите на КАТ, които следят скоростта ежедневно, нямат необходимия ефект, тъй като събираемостта от чуждите шофьори е изключително ниска, а точно те не спазват ограничението за движение в населено място. В същото време селото е пълно с възрастни хора и малки деца през ваканцията и опашката от камиони създава реални опасности от възникване на инциденти. „Цяло чудо е, че досега не е имало тежък инцидент, явно чакаме той да се случи, за да се вземат някакви мерки. Протестирахме, говорим, питаме отговорните институции и нищо не се придвижва и на сантиметър“, възмутен е кметът Георги Събев.

Според него е необходимо да се вземат спешни мерки, да се увеличи капацитетът на граничния пункт и опашката да минава по-бързо. „Тези опашки не са нормални за 2023 г.“, категоричен е Събев.