Художествената галерия изпраща наситено лято и посреща есента с нови проекти

Директорът на Галерията Недко Недков казва, че лятото там е преминало чудесно. През целия сезон традиционната работилница за въображение е посрещала средно 40 деца на ден. Очаква се и следващото лято работилницата да работи с пълна пара

Художествената галерия изпраща наситено лято и посреща есента с нови проекти

А нещо любопитно, което предстои е пленерът „Хартията“. Ще участват 10 участници от цялата страна, както и гост от Китай. „Той е визуален артист с много богат опит, с много пътувания по света и мисля, че ще бъде интересен акцент в отбора, който събираме“, каза Недко Недков за чуждестранния автор.  




На 31 август участниците в пленера ще пристигнат, а на следващия ден е официалното откриване на проекта. В продължение на седмица артистите ще работят при отворени врати, давайки възможност на любопитните да общуват с тях и да наблюдават процеса на творене отблизо. Вечерта на 7 септември от 18:00 часа ще бъдат представени творбите, сътворени в рамките на една седмица от артистите. 

Две самостоятелни изложби са планирани за есента – Иван Велчев - Йово и Моника Роминска. Те за първи път представят самостоятелни изложби в Добрич, но са участвали в предишни пленери. 

„Голяма част от авторите, които сега представяме със самостоятелни техни изложби, са следствие на техните впечатления от града ни, от Галерията и плод на това, което им се е случило, и смятат, че си заслужава Добрич да бъде място за техните самостоятелни изяви" - отбелязва директорът на Галерията.

През октомври ще има и заключително събитие за поредицата „60 години Художествена галерия – Добрич“. В нея са включени плакати на студенти и преподаватели от Художествената академия в София, посветени на 60-годишнината на Добричката галерия.

Недко Недков казва, че в Галерията работят над всеки проект с удоволствие и приветстват посетителите.

„Мисля, че програмата ни е достатъчно богата и разнообразна. През цялата година, освен честването на годишнината ни, сме се постарали да направим интересни прояви. Така че ги очакваме да посетят работния процес на пленера. Всеки ден колегите ще работят при отворени врати. Всички граждани могат да ги посетят, да се запознаят с тях, да разговарят с тях. Също любопитни са по време на Пленера вечерните представяния на авторите. Всеки работен ден от Пленера в 18:00 часа ще започват тези представяния. Всяка вечер по двама автори правят презентация на своето творчество, на вече преминали техни проекти, интересни пътувания в чужбина. Винаги е интересно да видим въобще цялото им развитие, как те се самоопределят и оценяват. Доста интересни са тези срещи с авторите. Така че каня всички освен на Пленера, а и на всичките ни изяви“ – казва Недко Недков.