Конкурсът "Надежди, таланти, майстори" започва на 4 септември

Освен от цяла България, в конкурса има участници от Южна Корея, Турция и Украйна

Конкурсът "Надежди, таланти, майстори" започва на 4 септември

В дните 4-8 септември ще се състои ХХVI Международен музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори".  Жури ще бъдат проф. Огнян Константинов, акад. Милка Митева, проф. Гинка Гичкова, проф. Анатоли Кръстев, д-р Милена Манева - Вълчева. Вдъхновителят на конкурса е проф. Виктор Чучков – почетен председател.




За 2023 г. видовете инструменти за солистичните категории са разширени: пиано, цигулка, виола, виолончело, класическа китара. Лауреатите на призови места получават Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич.

Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби към Министерство на културата. Конкурсът има Регламент и съпътстващи документи, публикувани на сайта на Общината. Също там се публикуват и протоколите с класирането след края на всеки конкурсен ден. Организаторите  осигуряват подходящи зали за репетиции, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в Огледална зала „Нели Божкова“. 

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последвана от изпълнения на музикантите. 

За тази година са подали заявления 65 солисти, в категориите "Акомпанимент" и  "Учител/ученик" - по едно участие, а в категория "Камерна музика" са се записали три ансамбъла.