Рибарите от Крайморска Добруджа са в протестна готовност

Поводът е съставен констативен протокол на потомствен рибар за навлизане с автомобил върху пясъчната ивица на залива „Болата“, община Каварна, при пускане на лодка в морето

Рибарите от Крайморска Добруджа са в протестна готовност

Рибарската общност е категорична, че няма да допуснат да бъдат санкционирани за пускането на лодки в морето край залива „Болата“, тъй като това е единственото подходящо място за тяхната дейност. Конкретният повод за недоволството им е случай от 30 август на съставен протокол на техен колега и призовката му за обяснения в РУ на МВР Каварна от днес. По думите на любителя рибар от Балчик Виктор Лучиянов предвидената санкция е между 1 000 и 3 000 лв. Според него е цинично да се глобяват рибарите, а в същото време по плажа на „Болата“ ежедневно да има паркирали автомобили и разпънати палатки от туристи. Затова и рибарите са готови на протестни действия през този уикенд. „Нашата цел не е да блокираме пътища или да създаваме проблеми на гостите и туристите в община Каварна, а категорично да заявим и покажем, че ние съществуваме“, посочи Виктор Лучиянов.




Рибарите планират шествие с колесари и автомобили на пътя между Балчик и Каварна, като на този етап не се предвиждат блокади. „Искаме да покажем, че ние имаме право да влизаме в морето с нашите лодки, както са го правили нашите бащи и дядовци“, категоричен е Лучиянов. Той се обърна директно към министър-председателя Николай Денков, след като местната власт от години не се вслушва в проблемите на рибарската общност и помоли  да обърне внимание на хората, които искат да влизат в морето с лодките си, защото имат право на това.

В утрешния ден се очаква рибарите да уточнят начина, мястото и часа на своите протестни действия.