Националната литературна награда „Дора Габе“ ще бъде връчена на 26 септември

Днес обявиха номинациите за Националната литературна награда "Дора Габе". Престижната награда се връчва на всеки 5 години. Това издание на наградата е посветено на 135-годишнината от раждането на поетесата Дора Габе

Националната литературна награда „Дора Габе“ ще бъде връчена на 26 септември

 




Вчера (31 август) беше последният ден за номинации. Връчването на наградата ще бъде на 26 септември в 18:00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. 

Номинирани за награда са Стефан Цанев – поет, автор на белетристични романи и драми, Надя Попова – журналист, поет, преводач е с две номинации и Янислав Янков – поет и писател.

Отличията са в две категории – за превод и за популяризиране на творчеството на Дора Габе. За превод няма номинации, а за популяризиране са номинирани издателство „Български писател, Марина Константинова и Катя Зографова. Спечелилият наградата ще получи 2 000 лв., а носителите на отличия – 1 500 лв.

Комисия, назначена със заповед на Община Добрич, ще заседава на 9 септември с председател д-р Емилия Баева. Тогава ще бъде взето решението на кого ще бъдат връчени наградата и отличието. Решението ще бъде гласувано на следващото заседание на Общинския съвет. 

Носители на НЛН „Дора Габе“ са: Елка Няголова (2003), Лиляна Стефанова (2008), Рада Москова (2013) и Камелия Кондова (2018). Носители на Отличие са: Издателска къща „Пламък“ с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов, Славянска литературна и артистична академия, Драгни Драгнев.