Рядък вид птица засякоха орнитолози в Добруджа

В международен план стрепетът е със статус „Полузастрашен”, като поради сериозния спад в популцията в западната част на ареала и основно в Испания е възможно да бъде класифициран скоро като „Уязвим”.

Рядък вид птица засякоха орнитолози в Добруджа

На 25-ти януари орнитолозите от полевия екип на Българското дружество за защита на птиците - Младен Василев и Стоян Николов, наблюдаваха в района на крайморска Добруджа представител от редките за страната дроплови птици – стрепет или малка дропла (Tetrax tetrax). Стрепетът е изключително рядък и това е второ потвърдено наблюдение на вида от 2001 г. насам. През последния месец няколко от сътрудниците и членовете на БДЗП в района регистрираха наблюдения на вида и сведения на местни хора за него.


В България видът се е срещал до 60-те години на миналия век, като последно гнездене е регистрирано през 1975 г. След изчезването му като гнездящ в страната вид, той остава само рядък посетител през зимния период, като птиците, които идват у нас, са вероятно от Украйна. От 19 век насам видът и изчезнал като гнездящ от общо 11 европейски държави. Сред основните причини за намаляването му е унищожаването и фрагментирането на местообитанията му, както и използването на пестициди, сблъсъкът с електропроводи, ветрогенератори и незаконен лов.


Обезпокоително е, че видът е наблюдаван в непосредствена близост до територия с гъсто разположени ветрогенератори, които представляват особена опасност за такъв лош летец като малката дропла. Същевременно наблюдението на птицата става само дни след като в района бе застрелян друг изключително рядък вид за нашата фауна – голяма дропла.