Рибари от шест области подготвят пореден протест тази събота

Тяхното искане е заливът „Болата“ да остане като място за пускане на плавателни съдове със спортна или риболовна цел

Рибари от шест области подготвят пореден протест тази събота

Рибарите планират да проведат пореден протест тази събота. Сборното им място е на главния международен път I-9, на първия вход за Каварна, в 10.30 часа. Те са категорични, че имат правото да не са съгласни с опитите да се промени предназначението на брегозащитните бетонни съоръжения на залива „Болата“ и изказват възмущението си от пълната абдикация на държавата по поддръжката им. 




Техните искания са възстановяване на стария или изграждането на нов слип, който да позволи безопасно и безплатно пускане на малки плавателни съдове в морето, както и преустановяването на санкциите срещу граждани, ползващи залива като място за риболовстване. Те настояват и за забрана за паркиране на МПС, кемпери, фургони и палатки върху пясъчната ивица и определяне на специални зони за къмпингуване. Според рибарите трябва да бъдат обособени зони за паркиране, да се изградят душове, тоалетни и други удобства за плажуващите. 

„До днес всички властимащи се правят ,че нищо не се е случило, нямат очи да видят и уши да чуят….жалко!!!“, споделя любителят рибар от Балчик Виктор Лучиянов. Очаква се протестът да бъде подкрепен от рибари от областите Добрич, Варна, Силистра, Шумен, Разград, Търговище. 

На протеста те канят и депутатите от област Добрич, областния управител Йорданка Костадинова и кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева.

Припомняме ви, че миналата събота рибари блокираха пътя от с. Българево към залива "Болата" със същите искания и заявиха, че ако в рамките на тази седмица няма реакция от държавата, ще продължа с гражданското си недоволство.