Носител на наградата „Дора Габе“ да бъде Стефан Цанев

Предложението е на комисията, разгледала постъпилите предложения. А решението ще вземе Общинският съвет на Добрич на предстоящата сесия на 19 септември

Носител на наградата „Дора Габе“ да бъде Стефан Цанев

На 26 септември  за пети пореден път ще бъде връчена Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличия. Наградата е учредена от Община град Добрич през 2002 г. Тя няма конкурсен характер и се присъжда на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.




Предложението на комисията е носител на наградата да бъде Стефан Цанев.  Цанев е роден през 1936 година в с. Червена вода, Русенско. Средното си образование получава в Русе. Завършва журналистика в Софийския университет и драматургия в Московския киноинститут. Работил е като кореспондент на в. „Народна младеж“, редактор в Студията за игрални филми, драматург в Държавния сатиричен театър, в Театър „София“, в Драматичния театър Пловдив, в Театър „Българска армия“.

Стефан Цанев е носител е на голям брой литературни и културни награди, сред които наградата за поезия Пеньо Пенев (1988), наградата за детска литература П. Р. Славейков (1992), националната литературна награда Иван Вазов (2004), орден Стара планина, І ст. – за цялостен принос към българската култура (2006), националната награда Христо Г. Данов за цялостен принос в българската литература (2011), наградата Икар за изключителен принос към българския театър (2019). През 2017 отказва да приеме наградата Златен век на Министерството на културата.

Комисията предлага за носител на Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе да бъде удостоена Марина Константинова – поет, белетрист, автор на романа „Първата. Роман за живота на Дора Габе“. Марина Константинова е творец от град Добрич. Член е на Сдружението на писателите в града. От 1992 година до сега е осъществила около 20 свои творчески проекта с поезия и проза.