Азаренка разби Шарапова – покори Австралия и света

Беларуската тенисистка Виктория Азаренка размаза с 6:3, 6:0 Мария Шарапова (Рус) и стана за първи път шампионка на Australian Open, с което се изкачи на върха и в световната ранглиста.

Азаренка разби Шарапова – покори Австралия и света
Виктория Азаренка (Блрс) грабна титлата от Откритото на Австралия по тенис, правейки на пух и прах Мария Шарапова (Рус) с 6:3, 6:0.

Мачът трая едва 1 час и 22 минути, но това бе най-пъшкащият финал в историята на Шлема, като и двете тенисистки издаваха при ударите си звуци, надминаващи децибелите на модерни електрически резачки. Досегът на топката с ракетите им почти не се чуваше, но и Маша, и Вики въобще не се притесняваха от този факт.

За 22-годишната Азаренка това е първа титла от Шлема, докато 2 години по-голямата Шарапова има вече три. Рускинята е и шампионка от Australian Open от 2008 г.

183-сантиметровата нова шампионка, която е родена в Минск, става от понеделник и №1 в световния тенис.

Тя показа невероятен тенис през тези две седмици в Мелбърн. Агресия при всички компоненти, модерна игра на мрежата и болезнена стръв за победа. Много интелигентно тя накара 5 сантиметра по-високата Шарапова да тича от ъгъл в ъгъл и от дъното към мрежата, което разстрои прецизността в ударите на рускинята, която втория сет нямаше никакъв отговор срещу Виктория.

"Първо искам да благодаря на Шарапова за достойното й съперничесто", сподели крайно развълнуваната Азаренка, след което благодари на роднините си, приятелите си и специално на баба си, към която се обърна на руски.

"Публиката тук е истинско вдъхновение за мен и ще се радвам да се върна победно тук", допълни беларуската тенисистка, която прибра и чек за $ 2,3 милиона.