Стефан Цанев е носителят на НЛН "Дора Габе", а Марина Константинова е с отличие

Днес на заседание общинските съветници на Добрич подкрепиха предложение за носител на наградата "Дора Габе" и носител на отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе

Стефан Цанев е носителят на НЛН "Дора Габе", а Марина Константинова е с отличие

Национална литературна награда „Дора Габе“ е една от водещите литературни награди в България. Тя популяризира Дора Габе – поет, преводач, общественик, дългогодишен председател на Българския ПЕН-клуб, както и носи признание на авторите – носители на наградата. Наградата може да бъде съпътствана от отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.




В ОбС е внесено предложение от зам.-кмет по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева за връчването на наградата и отличието. Писателят и драматург Стефан Цанев е предложен за носител на Националната литературна награда "Дора Габе". А предложен за носител на отличието за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе е писателката и автор на романа "Първата. Роман за живота на Дора Габе" Марина Константинова.

Предложението е подкрепено с гласовете на 32 общински съветници.