12 политически формации ще се състезават в надпреварата за кмет и общински съветници в Добрич

Регистрираните политически формации за кмет и общински съветници в Община Добрич до изтичането на крайния срок на 18 септември 17.00 часа, са 12, информира за Добрич Онлайн председателят на ОИК Цонка Велкова

12 политически формации ще се състезават в надпреварата за кмет и общински съветници в Добрич

От регистрираните за местните избори за кмет и общински съветници на 29 октомври тази година 12 формации в Община Добрич 6 са партии, 5 коалиции и 1 местна коалиция, няма инициативни комитети.




От вчера тече срокът за регистрация на кандидатските листи за кметове и общински съветници. Той изтича на 26 септември в 17.00 часа. Все още такива не са били подадени. На страницата на ОИК Добрич в интернет е публикувано съобщение с необходимите заявления, които те трябва да подадат. 

Цонка Велкова припомни и че тези, които желаят да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявленията си в съответната община до 14 октомври, същият е срокът за подаване на заявления и от хората с трайни увреждания, които желаят да гласуват чрез подвижна секционна избирателна комисия, като условието тя да бъде сформирана е да има подадени минимум 10 заявления. 

След приключването на подаването на документите на кандидатите за кмет и общински съветници всички ще бъдат проверени за спазване на условието за уседналост, посочи още Цонка Велкова. Решението на ЦИК е, че след като ОИК въведат данните в информационната система, ГРАО ще направи повторна проверка на кандидатите. 

Мандатите в Община Добрич отново са 41, по предварителни списъци имащите право на глас са 77 526, като вероятно ще има промени, след като изтече срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес на територията на друга община. Тоест, окончателните списъци, ще са ясни след 14 октомври.

Днес ще се проведат от 14.00 часа консултации за формирането на съставите на СИК. Срокът за назначаването им е до 30 октомври, ако постигнат съгласие партиите и коалициите, от ОИК са в готовност да ги назначат.