Рибари отново блокираха път I-9. Настояват за законен достъп до залива „Болата“

На пореден протест се събраха днес рибари от Крайморска Добруджа с настояването да имат право да пускат и прибират лодките си през залива „Болата“, което от МОСВ обявиха за незаконно

Рибари отново блокираха път I-9. Настояват за законен достъп до залива „Болата“

Десетки рибари с автомобили, колесари и лодки блокираха за пореден път международния път I-9 в знак на протест срещу забраната да влизат в морето през залива „Болата“. Те настояват и да бъде възстановен съществуващия години наред слип за лодки, за да могат, без да нарушават правилата и да навлизат върху пясъчната ивица да упражняват риболовство. 
Анастас Ангелов от с. Българево, който е потомствен рибар, заяви, че селото разполага с 15 км крайбрежна ивица, но навсякъде другаде брегът е от 70-метрови скали и заливът е единственото безопасно място за упражняване на тази дейност. „Да ни забранят достъпа до залива е все едно да забраниш на софиянци да се качват на Витоша. Ние сме израснали на този залив, там сме прекарали години наред“, посочи бай Ташко.
Ивелин Иванов, администратор на една от големите рибарски групи в България с около 9 000 членове, заяви, че се борят само за правото си да влизат свободно в морето. „Не искаме да пречим на никого, не искаме да замърсяваме околната среда, искаме само да риболовстваме“, сподели той и допълни, че по Северното Черноморие няма подходящи места за пускане на лодки и даде пример с Гърция, където всяко малко населено място около морето има изградено място за тази цел. 
Рибарите блокираха за кратко движението на автомобили по международния път. Те заявиха категоричната си готовност да продължат с протестите, ако техните искания не бъдат чути.