В Каварна поставят подземни контейнери за битовите отпадъци

Обемът на вкопаните съдове за отпадъци е 3 пъти по-голям от този, който имат обичайните съдове, което гарантира в достатъчна степен тяхната ефективност и не препълване, информират от общинската администрация в морския град

В Каварна поставят подземни контейнери за битовите отпадъци

След съгласуване с компетентните институции и всички заинтересовани страни, Община Каварна предприе действия за поставяне на вкопани контейнери за битови отпадъци по утвърдени схеми за поставянето им по начин, който да не засяга подземната градска инфраструктура  (електрокабели и ВиК тръби), включително да засяга с минимални средства наличните зелени площи. Схемите за поставяне са утвърдени и съгласувани със съответните органи за комбинирането на контейнерите по подходящ начин със зелената среда и екстериорен изглед на мястото на поставяне им.



Самите вкопани контейнери отговарят на европейските екологични норми и са сертифицирани за качество и характеристики с европейски сертификат. Технологията на събиране на битови отпадъци чрез вкопани контейнери, която ще се ползва от общината, е въведена в множество европейски градове и държави и създава приветлив и чист вид на градските пространства без да допуска достъпа на бездомни животни и птици до съдържимото в контейнерите, неговото разпиляване, също така може да ограничи и изхвърлянето на едро¬габаритни отпадъци в тях. Отделно обемът на вкопаните съдове за отпадъци е 3 пъти по-голям от този, който имат обичайните съдове, което гарантира в достатъчна степен тяхната ефективност и не препълване. Община Каварна е закупила и вече разполага с подходяща машина, чрез която Общинското предприятие „Чиракман“ в рамките на своята дейност по сметопочистване ще осъществява изпразване и почистване на вкопаните контейнери по график, както това се случва с обичайните контейнери за отпадъци.