Галерията се сдоби с нови творби на скулптора Асен Попов

Днес в Художествената галерия е открита изложба с творби на скулптора Асен Попов. Дъщерята на твореца Елена Попова, заедно със съпруга си Любен Бойков, направи дарение от няколко скулптури, изработени от баща ѝ, за фонда на Галерията

Галерията се сдоби с нови творби на скулптора Асен Попов

Дарението ще стане основа за по-задълбочено изследване на приноса на Асен Попов към монументалната скулптура в региона и систематизиране на данните за творчеството му. Творчеството на скулптора е тясно свързано с Добрич и Добруджа. „Тук в Добрич всички познаваме паметника на Стефан Караджа, който е пред училището, той е негово изпълнение. Участвал е в няколко творчески колектива и за други паметници. В Стожер паметникът на свободата, който всички, минавайки оттам, сме виждали“ – посочи директорът на Галерията Недко Недков. Още много други проекти на Асен Попов са изложени в района и страната, както и извън нея.



Освен петте скулптурни портрета и малката пластика, наследниците на Асен Попов ще дарят и няколко мащабни творби, предназначени за градска среда, чието транспортиране предстои. „За нас е изключително ценно и важно това дарение, тъй като творчеството на един такъв монументалист трудно се събира в един музей, какъвто е Галерията“, каза Недко Недков.
 
Изложбата с творбите на Асен Попов ще бъдат експонирана в Зала 5 до 17 октомври.