Код оранжев в цялата страна – минималните температури под 20°

За утрешния ден в цялата страна е обявен код оранжев.

Код оранжев в цялата страна – минималните температури под 20°

Причина за това са очакваните много ниски температури през целия ден. По данни на НИМХ при БАН се очаква минималните температури в по-голямата част от страната, с изключение на Черноморието и крайните южни райони, да са около и под минус 20°. Има опасност от измръзване, предупреждават синоптиците.

При оранжев код времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите, напомнят още метеоролозите.

Дежурният синоптик на НИМХ при БАН Красимир Стоев добавя, че през следващото денонощие времето у нас ще се задържи мразовито. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 20 и минус 25°, на отделни места и по-ниски; малко по-високи ще бъдат стойностите по крайбрежието на морето и в крайните южни райони. Максималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10°, а по южното крайбрежие на морето и крайните югозападни райони – от минус 7° до минус 2°.


 

В Източна България ще духа умерен, по Черноморието и временно силен север-северозападен вятър, който допълнително ще усилва чувството за студ; там се запазва и опасността от измръзване. Облачността над страната ще бъде разкъсана, на много места незначителна. По-значителна ще бъде облачността над Източна България, където на отделни места ще превали слаб сняг.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца - слабо ще се понижи.

Над планините ще има разкъсана облачност, до незначителна. Ще духа умерен и временно силен вятър от североизток. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра - около минус 12°, на 2000 метра - около минус 16°.

Над Черноморието ще има по-често значителна облачност и на места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от север-северозапад. Студено време с максимални температури между минус 10° и минус 5°, към Ахтопол около минус 3°. Температурата на морската вода е около 4 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 4 бала.