В Добрич започна първия за града Поетически пленер

Поетическият пленер е част от програмата на Община Добрич, посветена на 135-ата годишнина от рождението на Дора Габе

В Добрич започна първия за града Поетически пленер

Поетическият пленер е една колективна творческа акция на поетите Силвия Чолева, Мирела Иванова, Петранка Божкова, Петър Чухов, Иван Христов и Сашо Серафимов. Три вечери на различни знакови места, авторите, които вече са доказани имена в съвременната литература, ще четат пред почитателите си свои стихове, а Петър Чухов и Иван Христов освен със стихове, ще радват публиката и със свои етнокомпозиции.



Началото в Художествената галерия сложиха Петър Чухов, Иван Христов и Петранка Божкова.

Събитието откри заместник-кметът д-р Емилия Баева, която поясни, че по време на пленера, авторите ще посетят места, свързани с Дора Габе. Това са Художествената галерия, във фонда на която има портрети на Дора Габе, Регионалната библиотека, носеща името на именитата поетеса, Дом-паметникът Йордан Йовков, където има постоянна експозиция на Дора Габе, църквата „Св. Георги“, където се пазят документи от сключването на брак на Дора Габе и Боян Пенев, село Дъбовик и Двореца край Балчик.

Модератор на пленера е Петър Чухов, който разказа пред журналисти, че корените на поетическия пленер са далеч назад във времето, в средновековна Япония, където хайку поетите  са излизали сред природата, гледали са цъфналите вишни или пък пълнолунието и са писали своите стихове хайку, точно както художниците излизат сред природата и рисуват картини. У нас тази форма се появява към края на 90-те години на миналия век. „Целта на тези пленери е да направим един многоизмерен образ на определени места, на определени пространства, за да можем да видим как всеки със собствения си стил, със собствения си поглед, осмисля нещо, което на пръв поглед е общо за всички. Най-ценното в това писане е когато създадените вече текстове се четат накрая и се вижда кои са повтарящите се мотиви, кои са индивидуалните находки“, обясни Чухов.

Според Силвия Чолева, участието й в поетическия пленер е възможност не само да види Добрич, но и да го усети. „За мен това е една проверка на възможността да се съсредоточиш върху някаква тема и да опиташ. Никога не се знае дали това стихотворение ще стане, но да опиташ да напишеш стихотворение“, допълни още Чолева.

Мирела Иванова пък изтъкна, че хората на Добрич са щастливци, защото „Добрич се свързва с две големи, знакови имена в литературата - това на поетесата Дора Габе и на писателя Йордан Йовков“.

Утре четенията на авторите продължават от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“. Свои творби ще четат Мирела Иванова, Силвия Чолева и Сашо Серафимов.

Последният ден, 19 октомври, предстои авторите да прочетат и творбите, написани по време на пленера.